Søvnbehov hos barn
Søvnbehov hos barn
Det er ingen tvil om at barn, spesielt de aller minste, trenger å sove mange timer hver eneste dag. Derfor er det viktig at du skaper de beste forholdene og optimale rammene for at barnet ditt kan få den søvnen det trenger.
Her hjelper vi deg med å bli litt klokere på hvor mange timer barn trenger å sove, og hvordan du selv kan lære mer om barns søvnbehov. Det er ikke nødvendigvis vanskelig å sette seg inn i dette, spesielt nå til dags hvor du kan finne mye informasjon om det på nettet.
Husk også at det ikke bare er de små som trenger søvn. Det gjelder også for oss voksne, så du må også huske å ta vare på deg selv, selv i en travel hverdag.
Babyen sover urolig
Mange foreldre har erfaring med at babyen sover urolig. Det kan være vanskelig å finne ut hva man skal gjøre for å løse dette problemet. Du kan finne mange tips og råd om hva du kan prøve hvis babyen din sover urolig, og det er bare å prøve ulike ting. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at det kan være underliggende årsaker til en urolig søvn, og hvis du er bekymret, kan det være lurt å ta en prat med legen din eller helsestasjonen.
Det kan hende at det bare er en liten justering som må til for at babyen din kan sove trygt og rolig igjen. Men hvis problemet vedvarer over lengre tid, bør du søke hjelp. Det er alltid lurt å snakke med fagfolk i slike situasjoner, slik at du kan få råd fra profesjonelle med mye erfaring med babyer, i stedet for å lytte til tilfeldige råd fra for eksempel sosiale medier.
Kolikk - En utfordring for søvnen
En av de vanligste utfordringene som kan påvirke babyens søvn er kolikk. Kolikk er en tilstand der babyer opplever perioder med intens, uforklarlig gråt, ofte i løpet av de første månedene av livet. Dette kan gjøre det svært vanskelig for både babyen og foreldrene å få tilstrekkelig søvn.
Det finnes ingen enkel løsning på kolikk, men det er noen trinn du kan ta for å lindre plagene og hjelpe babyen din til å sove bedre. Det kan være lurt å prøve å skape en beroligende søvnrituale, som for eksempel å bade babyen før sengetid, synge en rolig vuggevise, eller bruke en beroligende slyngevugge med motor for å hjelpe babyen til å slappe av.
Husk at kolikk vanligvis avtar etter hvert som babyen blir eldre, og det er viktig å være tålmodig og gi babyen din den omsorgen og støtten den trenger gjennom denne utfordrende perioden. Hvis du er bekymret eller usikker på hvordan du skal håndtere kolikk, kan du alltid søke råd og veiledning fra helsestasjonen eller legen din. Med tiden vil både babyen og foreldrene tilpasse seg nye søvnvaner og finne måter å takle utfordringene på.
Helsestasjonen kan hjelpe med svar
Helsestasjonen skal være et lett tilgjengelig lavterskeltilbud for barn og foreldre. Det betyr at du kan ta kontakt eller møte opp på helsestasjonen utenom faste avtaler.
Det er alltid en god idé å benytte seg av helsesøster hvis du er usikker på noe angående babyen din. Helsesøster er der for å hjelpe deg og babyen din så godt som mulig, så det er lurt å stille spørsmålene til helsesøster, spesielt hvis du er førstegangsforelder eller hvis babyen din for eksempel har gjentatte utfordringer med søvnen.
I løpet av det første året vil det være mulighet for flere besøk hos helsesøster, der du har gode muligheter til å få svar på alle spørsmålene dine. Her kan du også få hjelp hvis babyen din har et urolig søvnmønster. Helsesøsteren kommer hjem til deg for å sikre at babyen din har det bra, og at du har alle verktøyene du trenger for å gi barnet ditt det det trenger.
Ikke alle barn sover likt
Det er også viktig å huske at ikke alle barn sover likt. Hvis ditt første barn sov dårlig som spedbarn, betyr det ikke nødvendigvis at ditt neste barn vil gjøre det samme. Så du trenger ikke være bekymret for at barn nummer to vil ha samme søvnproblemer som ditt første barn hadde. Derfor er ikke alle råd og mønstre du leser på nettet nødvendigvis tilpasset ditt barn. Derfor er det enda viktigere å ta kontakt med fagfolk som helsesøster hvis det er søvnproblemer.
Alle barn kan trenge forskjellige ting for å sove på best mulig måte. Derfor er det viktig å jobbe med barnet ditt for å finne ut hvordan det sover best. Noen barn sover bedre på en måte, mens andre sover bedre på en annen måte. Det kan ta litt tid å finne ut av hvordan ditt barn foretrekker å sove, og hvordan du kan skape de beste rammene for nettopp ditt barn når det er tid for å lukke øynene.
Sats på et stabilt søvnmønster
Når du har en liten baby, kan det være lurt å satse på å etablere et stabilt søvnmønster, slik at det blir enklere for babyen din å sovne. Du kjenner kanskje igjen fra deg selv at det er enklere å sove hvis du legger deg og står opp til faste tider. Hvis du endrer sengetider og oppvåkningstider, kan det være vanskelig å sovne uten problemer.
Derfor er det lurt å skape faste rammer for søvnen til barnet ditt, slik at det ikke er noen tvil om når det er tid for å sove. Dette betyr ikke at babyen alltid vil sove når du vil ha det til det. Det kan være mange dager eller netter der søvnen blir ujevn, forsinket eller rett og slett uteblir. Men du kan i det minste gjøre ditt for at babyen din sover så stabilt som mulig, og du kan ta de små utfordringene som kan oppstå med barnets søvn etter hvert, hvis det skulle skje.
Husk å få nok søvn selv
Når du har en liten baby, kan det være en utfordring å få den til å sove når du vil ha det til det. Kanskje må babyen ammes, skiftes eller bruke tiden til å gråte i stedet for å sove. Og dette kan lett gå utover foreldrenes søvn. Derfor er det også veldig viktig å huske å få nok søvn selv. Det kan bety at dere noen ganger må sove på skift, men det er bedre enn at begge går rundt med en stor søvnunderskudd.
Hvis du har mulighet, kan det for eksempel være lurt å sove når babyen også sover. På den måten er du våken og opplagt når babyen er det. Det er ikke alltid like enkelt å få dette til, men en liten baby trenger opp mot 18 timer søvn i døgnet, så det burde være gode muligheter for at du også kan få et par timer søvn i den tiden der babyen også sover. Og husk at både du og partneren din trenger så mye søvn som dere kan få. Det er her det er viktig å fungere som et team, slik at dere kan ha så mye overskudd som mulig til barnet deres.
Søvnbehovet synker med alderen
I begynnelsen vil du oppdage at babyen din trenger veldig mange timer søvn. I løpet av den første måneden kan det være helt opp til 18 timer i døgnet, fordelt på flere lure både dag og natt.
Jo eldre babyen blir, desto færre timer søvn trenger den, og når babyen nærmer seg 3-4 år, er det som regel slutt på middagsluren. Da begynner det å bli en lang og god nattesøvn, noe mange foreldre ser frem til å nyte.
Søvn er viktig - også for eldre barn
Det er ingen tvil om at søvn er viktig for de aller minste, som vi kan se på kravet om 16-18 timer søvn i døgnet de første ukene. Men det er ikke bare viktig for de små å sove. Også eldre barn trenger mange timer søvn for å ha de beste forutsetningene for utvikling, restitusjon og overskudd.
Du kan finne søvnoversikter for barns søvnbehov fra 0 til 18 år. Selv om tenåringer lett kan bruke mange våkne netter på fester eller dataspill, er det best å få en god natts søvn.
En vugge gjør det enklere for barnet å sovne
Hvis du har utfordringer med å få babyen din til å sove, kan du vurdere å kjøpe en vugge til hjemmet ditt. Mange opplever at en vugge gjør det enklere å få babyen til å sovne.
Her kan det for eksempel være lurt å velge en vugge med motor, slik at du slipper å vugge babyen selv. Det tar motoren seg av, slik at du kan nyte tiden til å ta deg av andre oppgaver hjemme eller få noen timer på øyet mens motoren vugger babyen din til å sovne.