4. trimester - Tiden etter fødsel

tiden etter fødsel

For en nyfødt er overgangen til livet utenfor livmoren en stor omveltning. Den store, kalde verden er langt fra det varme og trygge miljøet som har vært babyens eneste hjem så langt. Denne første perioden utenfor livmoren kalles også det 4. trimester. Begrepet "4. trimester" beskriver overgangen fra fødselen og de første 12 ukene av babyens liv. I løpet av denne tiden må både babyen og foreldrene tilpasse seg det nye livet med en baby.

Ifølge eksperter kan det være lurt å betrakte de første 3 månedene av babyens liv som om babyen fortsatt er et foster, bare utenfor livmoren. Etter dette fjerde og siste trimester blir babyen en liten person med en spirende personlighet, en nysgjerrig sjel og grunnleggende motoriske ferdigheter.

I begynnelsen av babyens liv kan babyen ha behov for noen av de samme tingene som den var vant til fra livmoren. En nyfødt kan aldri få for mye kjærlighet og omsorg. De trives med din nære oppmerksomhet og kjærlighet. De fem "S-ene" kan hjelpe med å gi babyen trøst og kjærlighet i denne utfordrende overgangsperioden. Disse teknikkene kan hjelpe babyen med å tilpasse seg endringene i den nye verdenen utenfor livmoren. De gjenskaper et rolig og trygt miljø og hjelper den nyfødte med å føle seg som om den er tilbake i den trygge livmoren. 

De Fem "S-ene"

  1. Swaddle/svøp: Ved å svøpe babyen begrenses bevegelsene til armene og bena, noe som kan ha en beroligende effekt på en nyfødt. Dette etterligner følelsen av innpakning de opplevde i livmoren og reduserer motoriske reflekser. Mange babyer trives med å føle noe som omslutter dem.

  2. Swing/sving: I 9 måneder har babyen blitt vugget og gytt inne i mors mage. Dette er noe babyen er vant til - rytmiske, gyngebevegelser. Disse vuggende bevegelsene minner babyen om livet i livmoren og gir trøst. Du kan etterligne disse bevegelsene ved å bære babyen i armene og lage gyngebevegelser. Det finnes også gynger på markedet som gir samme effekt. En slyngevugge med fjær kan også etterligne disse beroligende bevegelsene.

  3. Suck/sug: Å suge er en refleks og en medfødt beroligende handling for babyen. Ideelt sett er mors brystvorte alltid det beste valget, men en smokk kan også være et essensielt hjelpemiddel for en nyfødt.

  4. Shush/sssshh: Babyen er vant til en susende lyd fra tiden i livmoren. Denne lyden kommer fra blodstrømmen i livmorens blodårer. Babyen har vært omgitt av denne lyden i 9 måneder, så det er en viktig del av det fjerde trimester. Du kan etterligne denne suselyden, eller det finnes mange apper som spiller hvit støy som kan berolige babyen. Også lyden fra en støvsuger eller en hårføner kan ha en beroligende effekt på babyen.

  5. Side or stomach/sideleie: Selv om babyen alltid skal legges på ryggen for å sove, kan du berolige en nyfødt ved å holde den på siden eller plassere den over skulderen din og forsiktig på magen.

Disse fem "S-ene" kan brukes individuelt eller kombinert. Noen ganger fungerer alle sammen for babyen din, mens andre ganger kan bare en eller to av teknikkene hjelpe. I de første månedene av babyens liv kan det være perioder med magekramper, dårlig søvn, kolikk og andre utfordringer der disse fem "S-ene" er essensielle for å gi babyen ro. I denne første tiden utenfor livmoren handler det i bunn og grunn om å gjøre det som gir din lille nyfødte trygghet og glede, samt å gi dem masse kjærlighet og nærhet.

  |  

Flere innlegg